14.5.11

Resepi Puding Roti Kukus


 

Puding roti kukus baru siap malam tadi...First time buat...Balik keje gi Econsave with the kids beli barang yang diperlukan tapi biasalar bila dah sampai kaunter sampai satu trolley penuh dengan barang yang bukan tuk buat bread pudding ni...hik hik...Aku buat kukus sebab kat rumah xder oven...huhu....tapi hubby kater samer jer rasenyer kukus or bakar pun....


Lembik lagi time ni sebab baru masak...should be kene sejukkan dulu tapi ibu mengandung ni dah x sabar...sedap...tapi lembut tau...So aku hidangkan bersama dengan cocktail yang memang ader dlm fridge...Ahakss....macam2 ader dlm fridge tu...ala-ala Nigella Feast gitew...bukak2 jer pintu fridge ader benda boleh terus masuk mulut....Hubby kater lagi...aik...saper yang masak ni...hik hik...Puding ni sepatutnyer makan ngan vanilla sauce...haaa pulak...idokler awok tahu aper ghuper vanilla sauce tu...chilli sauce tau ler...ngeh ngeh...

So ini lah resepinyer...

Bahan-bahannya

4 keping roti disapu mentega
450 ml susu segar (kalau xmo susu segar 1/2 cwn susu pekat dan 2 cawan air so x yah gula)
3 biji telur (2 biji pun boleh)
Sedikit esen vanilla (hubby yang suruh)
25 gram gula (kalau x tau nak sukat 2 sudu besar or ikut suka..haha)
1 sudu besar tepung kastard

Cara-cara

1. Potong roti sesuka hati dan susun dalam loyang bagi penuh and padat. (hubby yang susunkan)
2. Pukul telur dan gula sampai kembang dan masukkan susu. (hubby yang pukulkan)
3. Masukkan tepung kastard dan kacau sehingga sebati.
4. Tuang campuran atas susunan roti. Biarkan 15 minit supaya roti kembang.
5. Kukus dalam 40 minit kemudian sejukkan.

Selamat Mencuba!

Perasan x sumer hubby....Actually ktrg berebut dapur...Hubby nak masak dinner...dah siap masak nasi ape ntah ciptaan sendiri and tinggal nak masak lauk jer...tp sebab ade lar org tu sibuk nak puding roti dia jugak...terpaksalah hubby bagi laluan dulu walaupun dah siap chop bawang dah...

Hubby kater klu ikut cara dia guna whipping cream menggantikan susu...Yang tu kiter cuber lain kali lar pulak....

Puding roti ni sesuai dimakan sewaktu beriadah atau minum petang bersama keluarga...nyum nyum....Yaya and Danish pun suka...

Shifaa pun suka juga (ker ibu Shifaa...hik hik...) so mama yaya upload pic untuk santapan mata yer...

With Love...

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

KIRA SAIZ PREMIUM BEAUTIFUL ANDA

Related Posts with Thumbnails